Yoga Centar

    Home | Publikacije | Biblioteka | Rječnik | Linkovi | Kontakt i upisi

OSNOVE YOGE
ENERGIZIRAJUĆE DISANJE
OZDRAVLJENJE
KOMUNIKACIJA
RAD ODRŽAVAN U YOGA CENTRU

SEMINAR
Snovi kao prolaz u više svjetove:
Rad na snovima u drevnom Egiptu


Mjesto i vrijeme održavanja: Nedjelja 7. 1. 2018. od 16 do 20h
Seminar u zagrebačkom Yoga Centru u Ilici 62 vodi Swami Brahmajñanananda.
Ovaj seminar je namijenjen početnicima koje zanima yoga a i onima koji smatraju da ih yoga ne zanima.


Uvod u seminar:
Svatko sanja. Znanje stečeno snovima vodi ka jedinstvu s Bogom. U skoro svim slučajevima, jedina osoba koja je kvalificirana da interpretira vaše snove ste vi. Postoje četiri faze sna: Faza 1 - čovjek polako tone u san i pritom može imati vizije, Faza 2 - čovjek je zaspao i sve dublje i dublje ulazi u besani san (duboki san bez snova), Faza 3 - fiziologija tijela je vrlo aktivna na specifičan način i čovjek sanja (makar se toga ujutro možda neće prisjetiti), i Faza 4 - čovjek je u najdubljem stadiju sna zaborava (zaboravio je i svijet i um).

Postoji šest vrsta snova: 1. Košmari ili noćne more su uzrokovane kemijski iii dijetetski neuravnoteženim tijelom. 2. Moždani snovi se sastoje od neprobavljenih iskustava dana koja su uskladištena primarno u mozgu. 3. Obični snovi se sastoje od neriješenih mentalnih konflikata koji su uskladišteni u umu. 4. Snovi utisaka-želja su snovi dobre karme koji omogućuju ispunjenje želja koje netko ima u budnom životu. 5. Istinski snovi uključuju stvarni kontakt i interakciju između vas i drugih pojedinaca na tzv. astralnom planu. 6. Božanski snovi su interakcija između vas i Boga, to su stanja svijesti u kojima vas Bog pokušava podučiti nešto o vašem egu i vašim slabostima. Rad na snovima vam/nam omogućava prelazak u viša stanja bića, sjećanja na prošle živote te stvarne interakcije čak i s nekim tko je fizički mrtav već godinama. Način da se izvuče najviše znanja i koristi iz snova je da za vrijeme sanjanja budete svjesni da sanjate i da dopustite snu da se spontano odvije. Vi ste vječni pojedinac koji je u stanju da bude u beskonačnom broju stanja bića. Svjesni ste i možete biti svjesni da ste svjesni.

Planovi/nivoi života su različite harmonike odnosa jednog pojedinca s drugim i ima ih pet: 1. Fizička razina života postoji za vas kada odlučite da budete otvoreni prema svim drugim pojedincima 2. Emocionalni plan (Astralna razina) života sastoji se od stanja sviđanja ili nesviđanja prema nečemu. 3. Nebeska razina (Eterični plan) života nastaje kroz razmišljanje da je nešto takvo-i-takvo. 4. Plan supramentalnih odluka (viša mentalna razina) za individuu nastaje kada odluči dopustiti Bogu/istini da bude; premda je Bog postojao i prije nego što Ga je pojedinac otkrio. 5. Prosvjetljenje nastaje kroz vaše stanje priznavanja da sve što jest, jest Bog. Bog o kojem ovdje govorimo je neograničena svijest. Vi ste svjesni i možete se pretopiti s bezgraničnim prostorom svijesti, ako si to dopustite.

Postojao je faraon u prvoj dinastiji po imenu Menes/Narmer, koji je bio u stanju da premosti jaz između stanja snova i fizičke budnosti. Ovaj faraon, Menes, bio je prvi kralj-faraon Egipta. Osnovao je hramove za obuku i podučavao, među drugim tehnikama i posebnu tehniku rada na snovima koju ćemo objasniti na ovom seminaru. Kandidat za svećenstvo koji je živio u hramu i bio obučavan, dobio bi privatnu sobu sa zidovima od debelog blata, debljim nego što je bilo potrebno iz konstruktivnih razloga. Razlog za to bio je održati sobu sasvim tihom, tako da je osoba mogla da stupi u san čvrsto. Vrata su bila teška, zatvorena i zaključana iznutra prečagom, tako da se osoba koja se nalazila unutra mogla opustiti, a da ne brine o blagostanju svog tijela ili o tome da netko može provaliti unutra. Ovim kandidatima za svećenstvo bilo je dozvoljeno da spavaju onoliko dugo koliko su željeli.

Vanjska buka ih ne bi uznemiravala. Kada bi jednom takav kandidat utvrdio svoje uobičajeno vrijeme buđenja, svakoga dana dolazio bi mu u to vrijeme pisar, da za njega zapiše ono čega bi se kandidat sjetio iz svojih snova. Pisanje bi obavljao pisar tako da kandidat ne bi naglo izašao iz stanja sanjanja. Kandidat bi jednostavno iznio/ispričao sve čega bi se mogao sjetiti iz svojih snova. Egipatski kandidati za svećenike držali su se svojeg rada na snovima iz godine u godinu, i jedan mali postotak njih uspio je postići ono što su oni nazivali Krilima Duha. Oni su postigli majstorstvo nad svojim svijetom snova i fenomenima sna. Kroz rad na osvješćivanju snova postaju nam dostupna postmortalna stanja svijesti. Egipatsku Knjigu mrtvih vrlo je teško razumjeti. Napisana je prije otprilike pet tisuća godina i u međuvremenu se jako udaljila od originala. Čak i prije nego što se završila vladavina posljednjeg egipatskog kralja Faruka, pogrebna procedura koja se koristila u Egiptu bila je daleki eho izvorne/originalne egipatske Knjige mrtvih.

U početku, trebalo je cijeli tekst čitati preminulom svakodnevno tijekom pedeset dana i to je bilo dosta skupo. Egipatsku Knjigu mrtvih umrlima su čitali specijalizirani svećenici iz Nubije, koji su bili stručnjaci za vođenje ljudi kroz posmrtna iskustva. Ova knjiga je tijekom niza tisućljeća postepeno propadala dok na kraju u svojoj iskrivljenoj verziji jednostavno nije bacana u grob zajedno sa preminulim.

Evo jednog odlomka iz egipatske Knjige mrtvih: "Raov put i put svih dobrih duhova na njihovom putu u svjetlost ili iz noći u dan zakrčilo je nekoliko čudovišnih zmija ili guja. Glavna među njima zvala se Apet (u knjizi je prikazan hijeroglif koji označava zmiju). Ovo poglavlje sadrži čini koje, ako ih umrli ispravno izgovori, onemogućavaju zmiju da blokira napredak umrlog i omogućavaju mu da iskoristi zmijino tijelo kao put kojim može stići do svog cilja."Cijena ulaznice je 50 kuna, a broj mjesta je ograničen kapacitetom prostorije u kojoj će se održavati seminar.

Kontakti za prijave i informacije:
Martina Tomašić Nirvana +385 99 3120 817
Lana Orešić Mahapuruša +385 98 9543 378

Vrh stranice